Hoppa till innehåll

Vanliga frågor och svar om Boverkets energideklaration

Social Media Energideklaration i Skåne, Blekinge, Kronoberg med fast pris.
person about Energideklaration i Skåne, Blekinge, Kronoberg med fast pris.
Areamätning wenligt svensk standard - Solvändan - EnergiAB:se

Det är inte varje dag man behöver få en energideklaration utförd..

Därför är det inte konstigt om man har funderingar om hur det går till, när energideklarationen måste finnas – och vad är egentligen meningen med att göra en energideklaration?

Det är nuvarande fastighetsägare som är skyldig att se till att detta blir utfört.

(Skulle det inte finnas vid en försäljning får köpare – på kostnad av föregående fastighetsägares räkning -utföra energideklarationen inom 6 månader

Vi har ett fast pris på våra energideklarationer till småhus och villa där priset inkluderar moms, utkörning och registrering hos Boverket.

För att få en rättvis bild av fastighetens energiåtgång och vad som kan förbättras.
En energideklaration ska ha klara kostnadseffektiva åtgärdsförslag med investeringskostnad och återbetalningstid uträknat – utan att det går ut över inomhusmiljön
Byggnadsägare kommer inte bara spara pengar utan göra en hjälteinsats för miljön om de väljer att utföra de rekommenderade åtgärdsförslagen.

Byggherren, styrelsen i bostadsrättsföreningen eller ägaren är ansvarig för att det finns en energideklaration upprättad innan de boende flyttar in och att energideklarationen uppdateras vart tionde år. Du kan läsa mer hos Boverket här.

När ska det finnas en giltig energideklaration?

 1. Vid försäljning av en fastighet.
 2. Om du byggt nytt behöver du ha en energideklaration inom 2 år.
 3. Alla större byggnader dit allmänheten har tillträde, såsom bibliotek, skola, sjukhus men också privatägda kontor, lager och lokaler.
 4. Fastigheter och byggnader som upplåts med nyttjanderätt (hyreshus, flerbostadshus,

Hur länge är en energideklaration giltig?

En energideklaration är giltig i tio (10) år efter energiexperten har godkänt den i Boverkets system.

Vad behöver jag ta fram inför en energideklaration?

 • Förbrukning för uppvärmning (senaste räkningen där man kan se er ”beräknade årsförbrukning” och där kWh för juli och augusti månad är specificerat.)
 • Vattenförbrukning i m3 (om ni inte har egen brunn)
 • Radonmätning (om ni har mätt)
 • Information om annat som påverkar er förbrukning såsom uppvärmt garage eller gäststuga, laddning av elbil eller om ni eldat med ved etc.

Hur hittar jag certifierad energiexpert?

Du är välkommen att kontakta oss direkt på Energi & AreaBolaget men för att hitta alla certifierade personer i Sverige så kan man söka efter energiexpert på Boverkets hemsida. När du sökt klart så är du varmt välkommen tillbaka till oss för en kostnadsfri offert så hjälper vi er vidare med utförandet och godkännandet hos Boverket.
 1. Byggnaden är ett enbostadshus och har liknande utformning, storlek och energiegenskaper som en annan byggnad som har besiktats och överensstämmelsen garanteras av den oberoende experten,
 2. Energideklarationen avser en del av en byggnad som har samma utformning, storlek och energiegenskaper som en annan del av byggnaden och den delen har besiktats,
 3. Byggnaden är ny eller har dokumenterat god energiprestanda, eller
 4. Den som upprättar energideklarationen bedömer att kostnaden för besiktningen kommer att motsvara minst hälften av försäljningspriset för byggnaden.
Följande byggnader behöver inte utföra någon energideklaration:  
 1. -Om byggnaden är i huvudsak av religiöst slag.
 2. -Industrier och verkstäder.
 3. -Om byggnaden ägs av försvaret och är av ”hemlig natur”.
 4. -Om byggnaden är bebodd mindre än 1/4 av året eller dess energiåtgång är mindre än 1/4 av det som anses vara en normal förbrukning på ett år.
 5. -Byggnader som är mindre än 50 kvadratmeter.
 6. -Tillfälliga byggnader (avsedda att brukas max 2 år). Hör dig för med oss om om du är osäker.
Ett platsbesök tar ca 45 minuter beroende på storlek av er fastighet och dess klimatskal, hur mkt energiexperten måste gå igenom, era olika uppvärmningssytem, om fler byggnader påverkar själva beräkningen för den byggnad som ska deklareras. Sen ska det också mätas upp och hållas en liten frågestund om er förbrukning. Räkna med 1 timme så slipper ni stressa! (Då är givetvis inte tiden energiexperten lägger på beräkningen, registreringen hos Boverket samt utskicket inräknat – körtiden är inte medräknad heller)
Om du behöver hitta en energideklaration som är utförd och giltig så kan du kika på Boverkets sida för redan utförda energideklarationer- här.
Ett bolån för låntagare som har en miljövänlig och energieffektiv bostad / fastighet. I de flesta banker innebär ett grönt bolån en rabatt på lånet, hör med din bank om exakta procentsatser. För att få ett grönt bolån behöver bostaden uppfylla hårt satta krav. En nybyggd villa måste idag hålla energiklass ”C”. Vissa banker ger endast bättre lånevillkor till A och B, men det finns även de som ger till ”C” – kolla med din bank och kontakta sen oss för att sänka dina lånekostnader på ditt bolån! För att läsa mer om gröna bolån kan du klicka här..

För att vi ska kunna göra er energideklaration på distans är det först och främst viktigt att ni har läst ovan ”Boverkets fyra undantag för platsbesök/besiktning”, och att er fastighet givetvis går under minst ett.

Nästa steg är att ni mailar oss de uppgifter vi behöver i formuläret på sidan för energideklarationer på distans

Har du glömt att energideklarera din fastighet så kommer Boverkets jurister att skicka ut ett föreläggande om energideklaration till ägaren av fastigheten. Om någon av fastigheterna i föreläggandet går under ett undantag är det viktigt att du informerar Boverket om detta för att undvika vite. I föreläggandet får man information om vilken eller vilka byggnader det gäller samt inom vilken tidsram en energideklaration ska upprättas. Om man inte utför detta inom satt tidsram (vanligtvis 110 dagar) så kommer ett föreläggande om vite att skickas ut – och det är oftast en rejäl slant, så se till att boka en energiexpert i god tid.
Kontakta en energiexpert som upprättar energideklaration till era byggnader. På föreläggandet finns ett diarienummer som du använder vid kontakt med Boverket och om tiden är knapp kan det vara en god idè att höra av sig till dem och berätta att en beställning är lagd och om du behöver uppskov kan du alltid höra dig för med dem. Givetvis kan vi vara behjälpliga med kontakten också men Boverket har ALLTID sista ordet vid ett föreläggande och föreläggande om vite.
Vi kommer be om alla uppgifter som behövs för att kunna verifiera er byggnads energiåtgång. Alla viktiga beräkningar, förbrukningsuppgifter och annat ni har om ert hus.