Energideklaration som ger lägre ränta på bolånet
Energideklaration som ger lägre ränta på bolånet
Energideklaration som ger lägre ränta på bolånet

När ska det finnas en giltig energideklaration?

-Vid försäljning av en fastighet.

-Om du byggt nytt behöver du ha en energideklaration inom 2 år.

-Alla större byggnader dit allmänheten har tillträde, såsom bibliotek, skola, sjukhus men också privatägda kontor, lager och lokaler.

-Fastigheter & byggnader som upplåts med nyttjanderätt (hyreshus, flerbostadshus, bostadsrättsförening (BRF)).

Varför ska man göra en energideklaration?

För att få en rättvis bild av fastighetens energiåtgång och vad som kan förbättras.
En energideklaration ska ha klara kostnadseffektiva åtgärdsförslag med investeringskostnad och återbetalningstid uträknat - utan att det går ut över inomhusmiljön
Byggnadsägare kommer inte bara spara pengar utan göra en hjälteinsats för miljön om de väljer att utföra de rekommenderade åtgärdsförslagen.

Frågor och svar om en energideklaration! - Av EnergiAB.se
Energideklaration, areamätning, radon och husbesiktning-Energiab.se-Energi & Areabolaget Kristianstad, Skåne

Vem ansvarar för att en energideklaration upprättas vid försäljning av villa och småhus?

Det är nuvarande fastighetsägare som är skyldig att se till att detta blir utfört.
(Skulle det inte finnas vid en försäljning får köpare - på kostnad av föregående fastighetsägares räkning -utföra energideklarationen inom 6 månader

Var kan jag hitta en redan utförd energideklaration?

Om du behöver hitta en energideklaration som är utförd och giltig så kan du kika på Boverkets hemsida.
Klicka på frågan ovan så kommer du dit direkt!

Energideklaration-Energiab.se-Energi & Areabolaget Kristianstad, Skåne

Vad innebär ett grönt bolån och hur kan jag sänka min ränta i banken?

Ett bolån för låntagare som har en miljövänlig & energieffektiv bostad / fastighet. I de flesta banker innebär ett grönt bolån en rabatt på lånet, hör med din bank om exakta procentsatser. För att få ett grönt bolån behöver bostaden uppfylla hårt satta krav. En nybyggd villa måste idag hålla energiklass "C".
Vissa banker ger endast bättre lånevillkor till A och B, men det finns även de som ger till "C" - kolla med din bank och kontakta sen oss för att sänka dina lånekostnader på ditt bolån!

Vem ansvarar för att bostadsrättsföreningar har en giltig energideklaration?

Byggherren, styrelsen i bostadsrättsföreningen eller ägaren är ansvarig för att det finns en energideklaration upprättad innan de boende flyttar in.
Denna ska även uppdateras vart tionde år.

Hur länge är en energideklaration giltig?

En energideklaration är giltig i tio (10) år efter energiexperten har godkänt den i Boverkets system.

Energideklaration F-symbol

Obligatorisk ventilationskontroll till min fastighet?

De olika ventilationssystemen man kan ha i sitt hus har alla olika regler och intervaller på när de ska utföras. Klicka på frågan ovan för att komma till Boverkets hemsida för att få svar på just er fastighet!

Hur hittar jag certifierad energiexpert?

Du är välkommen att kontakta oss direkt på Energi & AreaBolaget men för att hitta ALLA certifierade personer i Sverige så kan man söka efter energiexpert på Boverkets hemsida. När du sökt klart så är du varmt välkommen tillbaka till oss för offert så hjälper vi er vidare med utförandet och godkännandet hos Boverket.

Undantag på energideklaration?
Följande byggnader behöver inte utföra någon energideklaration:


-Om byggnaden är i huvudsak av religiöst slag.

-Industrier och verkstäder.

-Om byggnaden ägs av försvaret och är av "hemlig natur".

-Om byggnaden är bebodd mindre än 1/4 av året eller dess energiåtgång är mindre än 1/4 av det som anses vara en normal förbrukning på ett år.

-Byggnader som är mindre än 50 kvadratmeter.

-Tillfälliga byggnader (avsedda att brukas max 2 år).

Hör dig för med oss om om du är osäker.

Vad är ett föreläggande från Boverket?

Har du glömt att energideklarera din fastighet så kommer Boverkets jurister att skicka ut ett föreläggande om energideklaration till ägaren av fastigheten.

Om någon av fastigheterna i föreläggandet går under ett undantag är det viktigt att du informerar Boverket om detta för att undvika vite.
I föreläggandet får man information om vilken eller vilka byggnader det gäller samt inom vilken tidsram en energideklaration ska upprättas.

Om man inte utför detta inom satt tidsram (vanligtvis 110 dagar) så kommer ett föreläggande om vite att skickas ut - och det är oftast en rejäl slant, så se till att boka en energiexpert i god tid.

Energideklaration som ger lägre ränta på bolånet

Vad gör jag åt föreläggandet från Boverket?

Kontakta en energiexpert som upprättar energideklaration till era byggnader. På föreläggandet finns ett diarienummer som du använder vid kontakt med Boverket och om tiden är knapp kan det vara en god idè att höra av sig till dem och berätta att en beställning är lagd och om du behöver uppskov kan du alltid höra dig för med dem.

Givetvis kan vi vara behjälpliga med kontakten också men Boverket har ALLTID sista ordet vid ett föreläggande och föreläggande om vite.

Behöver du utöka din tidsfrist på ett föreläggande på grund av Coronaviruset?
Kontakta Boverket.

Föreskrifter om energideklarationer förändrade 1e april 2021.

Den 1e april 2021 trädde ändringar i kraft i boverkets föreskrifter och allmänna råd- ett krav om inspektion på uppvärmningssystem och luftkonditioneringssytem som överstiger 70kilowatt.

Det är energiexperten som fastställer huruvida byggnaden går under krav om inspektion.

Ett platsbesök tar ca 45 minuter beroende på storlek av er fastighet och dess klimatskal, hur mkt energiexperten måste gå igenom, era olika uppvärmningssytem, om fler byggnader påverkar själva beräkningen för den byggnad som ska deklareras. Sen ska det också mätas upp och hållas en liten frågestund om er förbrukning.

 Räkna med 1 timme så slipper ni stressa!


(Då är givetvis inte tiden energiexperten lägger på beräkningen, registreringen hos Boverket samt utskicket inräknat – körtiden är inte medräknad heller)

En energideklaration kostar mellan 2000kr-5000kr för en vanlig villa eller småhus beroende på vilket företag du väljer att anlita.
Vi  på Energi & AreaBolaget tar 1990kr för ett platsbesök i hela Skåne, Kronoberg, Blekinge och Halland för platsbesök – inklusive moms och utkörning. Vi tar heller ingen avgift för fakturering.

Till företag, BRF eller flerbostadshus tillkommer oftast moms.

  • Förbrukning för uppvärmning (senaste räkningen där man kan se er ”beräknade årsförbrukning” och där kWh för juli och augusti månad är specificerat.)
  • Vattenförbrukning i m3 (om ni inte har egen brunn)
  • Radonmätning (om ni har mätt)
  • Information om annat som påverkar er förbrukning såsom uppvärmt garage eller gäststuga, laddning av elbil eller om ni eldat med ved etc.

Våra tjänster